Voorste kruisband operatie

Wat is een gescheurde voorste kruisband?

De voorste kruisband is een van de 4 banden die stabiliteit van de verzorgen. Deze band verbindt het scheenbeen (tibia) met het bovenbeen. De voorste kruisband kan scheuren door een verdraaiing van de knie. Vaak gebeurt dit bij sporten waarbij draai- en kapbewegingen worden gemaakt met de knie. Hockey, voetbal en tennis zijn daar voorbeelden van. Als de kruisband scheurt is dat een ernstig letsel van de knie waarbij ook vaak de meniscus scheurt, het kraakbeen beschadigd en andere banden kunnen scheuren. Als een voorste kruisband scheurt kan deze niet uit zichzelf genezen.

Voorste kruisband reconstructie

Wat zijn de symptomen?

Als u uw voorste kruisband scheurt, kan dat gepaard gaan met de volgende symptomen:

 • Een knap die u voelt in uw knie bij de verdraaiing van de knie.
 • Pijn en onvermogen om te sporten.
 • Directe zwelling van de knie.
 • Niet goed kunnen buigen en strekken van de knie.
 • Instabiliteit.

Hoe stellen wij de diagnose?

De diagnose wordt gesteld in de spreekkamer tijdens het lichamelijk onderzoek. Er wordt altijd aanvullend onderzoek verricht:

 • Een röntgenfoto. Zo kunnen wij snel kijken of er geen sprake is van een breuk of slijtage.
 • Een MRI-scan. Zo kunnen wij alle structuren in de knie bestuderen en de totale schade vaststellen.

Waar bestaat de behandeling uit als u uw voorste kruisband heeft gescheurd?

Als de voorste kruisband is gescheurd ontstaat er zwelling van de knie en kunt u moeilijk de knie strekken en buigen. Vandaar dat er wordt begonnen in de vroege behandeling met het slikken van ontstekingsremmers om de zwelling tegen te gaan. Daarnaast is het raadzaam te starten met fysiotherapie om de strekking en buiging van de knie te normaliseren. Bij een kleine groep patiënten kan de knie zo goed herstellen en zal een operatie niet noodzakelijk zijn. Bij de meeste sporters en patiënten zal er echter instabiliteit blijven bestaan. Dat is de reden om een reconstructie uit te voeren van de voorste kruisband.

Voorste kruisband reconstructie

Als u heeft besloten geopereerd te worden, wordt de kruisband vervangen met weefsel van uzelf. Dit kan een hamstringpees zijn, een deel van uw knieschijfpees of de quadricepspees. Welke type pees wordt gebruikt hangt af van verschillende factoren. Andere weefsels rondom de knie die beschadigd zijn, de sport die u uitvoert en het niveau waarop u deze sport beoefent zijn bijvoorbeeld factoren die van invloed zijn op de keuze van het type pees dat uw orthopedisch chirurg zal gebruiken.

Ook kan in het weefsel van een donor gebruikt worden. Wij streven er echter altijd naar uw eigen pezen te gebruiken.

De operatie

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. U mag dezelfde dag weer naar huis. De operatie wordt uitgevoerd onder narcose of met een ruggenprik. De keuze is aan u. Vaak wordt er nog een verdoving in de lies gegeven. Dit heet een femoraal blok en zorgt ervoor dat u de eerste 48 uur na de operatie weinig pijn zult ervaren.

Tijdens de operatie worden de volgende stappen doorlopen;

 • Allereerst wordt het weefsel (hamstringpezen, quadricepspees of knieschijfpees) gewonnen waar de nieuwe kruisband van zal worden gemaakt.
 • Er wordt gestart met de kijkoperatie van de knie waarbij de gehele knie wordt geïnspecteerd. Mocht er sprake zijn van meniscus- en/of kraakbeenletsel kan dit worden behandeld.
 • De resten van de oude voorste kruisband worden verwijderd en er worden vervolgens tunnels geboord in het boven- en scheenbeen.
 • De nieuwe kruisband van het eerder gewonnen weefsel wordt in de tunnels geplaatst en vastgezet.
 • De instrumenten worden verwijderd en de huid wordt gesloten met oplosbare hechtingen.
kruisband operatie

Hoe ziet de revalidatie eruit?

Na de operatie moet u 4 tot 6 weken met krukken lopen. Enkele dagen na de operatie start u onder leiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut met de revalidatie om zo kracht op te bouwen, stabiliteit te trainen en de bewegelijkheid van de knie te herstellen. De totale revalidatie van een voorste kruisband reconstructie duurt gemiddeld 1 jaar. Dit komt omdat de nieuwe kruisband moet ‘ingroeien’ in de knie. Dit biologische proces heeft tijd nodig. Daarnaast zal u goed moeten trainen om de spierconditie weer te herstellen na de operatie. Dit duurt gemiddeld 6 maanden. Met uitzondering van het sporten, bent u na 6 weken echter in staat de meeste dingen in het dagelijks leven weer op te pakken.