Meniscus operatie
Wat is een meniscus?
De meniscus is de schokdemper van de knie. Dit onderdeel van de knie bevindt zich tussen het bovenbeen (femur) en scheenbeen (tibia). Bescherming van het kraakbeen en stabiliseren van de knie zijn de belangrijkste twee functies van de meniscus. Een knie bevat één meniscus aan de binnenkant van de knie (de mediale meniscus) en één aan de buitenkant van de knie (de laterale meniscus). Deze schokdempers bestaan uit speciaal elastisch vezelig weefsel welke ervoor zorgen dan de vorm van de meniscus zich continu aanpast aan de vorm van de knie als deze zich strekt en buigt. De meniscus kan scheuren. Dit is een veelvoorkomend probleem in de knie.
Wat zijn de symptomen van een gescheurde meniscus?
- Pijn en zwelling van de knie.
- U voelt iets klikken in uw knie.
- Bij grote meniscusscheuren kan de knie blokkeren. U kunt niet meer strekken en buigen. Dit wordt een slotknie genoemd.
- U mist stabiliteit van de knie.
Waardoor ontstaat een gescheurde meniscus?
Een meniscus kan scheuren door een val of draaibeweging van de knie.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose van een gescheurde meniscus wordt gesteld tijdens het gesprek op de polikliniek en het lichamelijk onderzoek. Daarnaast wordt er altijd een MRI scan gemaakt van de knie om de locatie en het type scheur goed in kaart te brengen.
Hoe wordt een gescheurde meniscus behandeld?
Als uw meniscus is gescheurd hoeft dat niet altijd geopereerd te worden. Als er geen sprake is van een slotknie of een klik in de knie, zijn de klachten vaak goed te behandelen met een korte kuur ontstekingsremmers en fysiotherapie voor enkele weken. Mocht dit niet helpen, of is er sprake van de eerder bovengenoemde symptomen kan een kijkoperatie van de knie uitkomst bieden. Hierbij kan met behulp van twee kleine sneetjes in de knie de gehele knie worden geïnspecteerd. Ook kan zo een goed beeld worden verkregen op de gescheurde meniscus.
Op de afbeelding hierboven ziet u de verschillende patronen van een gescheurde meniscus. Tijdens de operatie zal er altijd worden gekeken of de meniscus te hechten is. Zo niet, dan verwijderen wij slechts een zo klein mogelijk deel van uw meniscus zodat u van uw klachten af bent maar de functie zo goed mogelijk behouden blijft.
Wordt de meniscus altijd verwijderd?
Nee. Het liefst verwijderen wij de meniscus niet om zo de functie van de meniscus te behouden. Tijdens de operatie kan er worden gekeken of de gescheurde meniscus te hechten is. Zo niet, dan zal het gescheurde deel van de meniscus deels verwijderd worden. Dit hangt af van het type scheur, de locatie van de scheur en de leeftijd van de patiënt.
Hoe ziet de revalidatie eruit?
De operatie vindt plaats in dagbehandeling. U mag dezelfde dag weer naar huis. Als een deel van de meniscus is verwijderd mag u onder geleide van de pijn erop staan. Het duurt gemiddelde 6 tot 10 weken voordat u volledig hersteld zult zijn.
Als uw meniscus is gehecht is de nabehandeling anders. Het is afhankelijk van het type scheur dat gehecht is hoe uw revalidatie eruit zal zien. De totale revalidatie na een meniscushechting duurt over het algemeen 4 tot 6 maanden voordat u weer volledig aan het sporten bent. Na 6 weken zult u echter in staat zijn de normale activiteiten in het dagelijks leven weer te hervatten.