Robot geassisteerde knieprothese

Robot geassisteerde totale knieprothese

Als er een totale knieprothese wordt geplaatst worden alle versleten en beschadigde onderdelen van een knie vervangen door een kustgewricht. Bij de robot geassisteerde totale knieprothese wordt dezelfde knieprothese geplaatst. Dit wordt echter gedaan met robot gestuurde assistentie waardoor de prothese zeer nauwkeurig geplaats kan worden in de versleten knie.

Wie komt in aanmerking voor een robot geassisteerde knieprothese?

Elke patiënt die in aanmerking voor de traditionele knieprothese komt, komt in aanmerking voor de robot geassisteerde knieprothese. Dit betekent dat de knieprothese is bedoeld voor patiënten met slijtage van de knie, waarbij de kwaliteit van uw leven te veel wordt beïnvloed en niet-operatieve therapieën niet effectief blijken te zijn.

Wat levert een robot geassisteerde totale knieprothese u op?

Een totale knieprothese zal ervoor zorgen dat u geen pijn meer heeft, de strekking en buiging van de knie verbeteren en u de oude vorm van uw been weer terugkrijgt.

Wordt de operatie door de robot uitgevoerd?

Nee. De robot is een zeer technisch instrument waarmee de chirurg opereert. Uw orthopedisch chirurg maakt de beslissingen tijdens de operatie en plaatst de prothese met behulp van de robot.
robot geassisteerde knieprothese

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

De operatie kan worden uitgevoerd onder algehele narcose of met een ruggenprik. De keuze is aan u.

Tijdens de operatie wordt kniegewricht aan de voorzijde geopend. Het onderstaande filmpje laat zien dat wij allereerst de vormen van uw knie en been digitaal afbeelden. Op basis van deze afbeelding – welke precies de specifieke anatomie van uw knie bevat – plannen wij eerst de knieprothese zeer nauwkeurig in. Hierbij letten wij op de juiste maatvoering van de prothese, de bandenspanning die wij willen herstellen en natuurlijke vorm van uw been. Als wij tevreden over deze waarden zijn kunnen wij tot op de tiende millimeter nauwkeurig het bot verwijderen met het speciale handstuk dat door de robot wordt aangestuurd. Zo zijn wij dus in staat de operatie eerst te plannen aan de hand van uw anatomie en vervolgens zeer specifiek uit te voeren met zo min mogelijk bot te hoeven verwijderen. Vele studies laten zien dat dit leidt tot sneller herstel in de vroege revalidatie.

Wat gebeurt er na de operatie?

U blijft 1 nacht opgenomen in Medische Kliniek Velsen. U mag de dag van de operatie direct de knie belasten samen met onze verpleegkundigen. De dag na de operatie komt in de ochtend onze fysiotherapeut bij u langs. Samen gaat u lopen met krukken en krijgt u advies over hoe u het beste uw oefeningen thuis kunt doen. Ook zal er op deze dag een controle foto gemaakt worden en zal het drukverband wat na de operatie is aangebracht worden vervangen door een strakke kous. U kunt die dag in loop van de ochtend weer naar huis.

Hoelang duurt de revalidatie van een robot geassisteerde knieprothese?

Uw dagelijkse activiteiten kunnen over het algemeen binnen zes tot acht weken na de operatie weer worden uitgevoerd. Wees echter voorzichtig, want pijn en zwelling kunnen tot drie maanden na de operatie nog steeds van invloed zijn op uw herstel.

Tot 12 maanden na uw operatie blijft uw knie herstellen. Littekenweefsel geneest en de spieren rond de knie keren terug naar hun volledige functie. Ons team zal u adviseren over de fysiotherapie die nodig is om de knie te versterken en de beweeglijkheid van de knie te herstellen. De dag na de operatie krijgt u een specifiek protocol mee voor uw fysiotherapeut thuis zodat de revalidatie zo goed mogelijk zal verlopen.

Zijn er extra kosten verbonden aan een robot geassisteerde knieprothese?

Nee. De operatie is volledig vergoed vanuit uw basisverzekering.

Wat is de wachttijd?

De operatie zal ongeveer binnen 6-8 weken na het eerste polikliniekbezoek uitgevoerd worden.

Contact

U kunt een afspraak via uw huisarts bij dr. Zuiderbaan op het spreekuur maken. Vraag een verwijzing aan uw huisarts naar Medische Kliniek Velsen.