Halve knieprothese

Een halve knieprothese

1 op de 5 mensen in Nederland krijgt te maken met slijtage van de knie. Gelukkig zijn er verschillende niet-operatieve en operatieve behandeling om slijtage te behandelen. De totale knieprothese is de meest voorkomende chirurgische behandeling van slijtage van de knie. Echter is er bij 30-40% van de patiënten alleen sprake van slijtage van de binnenzijde van de knie en bij 5% van de patiënten alleen sprake van slijtage van de buitenzijde van de knie. De kniebanden en de rest van de knie is zijn nog in uitstekende conditie. Een halve knieprothese kan bij deze patiëntengroep een uitkomst bieden.

halve knie prothese

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

De operatie kan worden uitgevoerd onder algehele narcose of met een ruggenprik. De keuze is aan u.

Tijdens de operatie wordt er een kleine incisie gemaakt aan de binnen- of buitenkant van de knie. Het versleten gedeelte van het scheenbeen en bovenbeen wordt verwijderd en vervangen door een prothese. De kruisbanden en de niet versleten delen van de knie worden behouden. Ook wordt de oude vorm van het been hersteld. De prothese zorgt ervoor zorgt dat de normale vorm – ook wel congruentie genoemd – wordt hersteld.

De operatie duurt 45 tot 60 minuten. U blijft 1 nacht bij ons opgenomen in Medische Kliniek Velsen. De ochtend na de operatie mag u weer naar huis.

Wat zijn de voordelen van een halve knieprothese?

Vele onderzoeken laten zien dat een halve knieprothese de volgende belangrijke voordelen heeft voor patiënten in vergelijking met een totale knieprothese;

  • Minder bloedverlies
  • Minder complicaties rondom de operatie
  • Kortere opnameduur
  • Beter functie van de geopereerde knie
  • De knie voelt sneller als uw eigen knie aan. U bent zich minder bewust van uw prothese.

Wat levert een halve knieprothese u op?

Een halve knieprothese zorgt ervoor dat u af bent van de pijn die door de artrose wordt veroorzaakt. Ook zorgt een halve knieprothese ervoor dat de functie van de knie wordt hersteld.

Hoe ziet de revalidatie eruit?

De totale revalidatie van een halve nieuwe knieprothese duurt 12 maanden. Zes tot acht weken na de operatie bent u echter in staat uw dagelijkse activiteiten weer te hervatten. Wees echter voorzichtig, want pijn en zwelling kunnen tot drie maanden na de operatie nog steeds van invloed zijn op uw herstel.

Tot 12 maanden na uw operatie blijft uw knie herstellen. Littekenweefsel geneest en de spieren rond de knie keren terug naar hun volledige functie. Ons team zal u adviseren over de fysiotherapie die nodig is om de knie te versterken en de beweeglijkheid van de knie te herstellen. De dag na de operatie krijgt u een specifiek protocol mee voor uw fysiotherapeut thuis zodat de revalidatie zo goed mogelijk zal verlopen. De weken na de operatie zult u dagelijks veel oefeningen moeten doen en 2 tot 3 maal per week trainen met uw fysiotherapeut. Ook is het raadzaam om een hometrainer thuis te regelen.