Laterale tenodese

Een laterale tenodese voor mijn gescheurde voorste kruisband; heb ik dat nodig?

Waarom scheurt een nieuwe kruisband opnieuw?

Hoewel de voorste kruisband (VKB) reconstructie een succesvolle operatie is, scheurt een aanzienlijk percentage van de patiënten opnieuw hun nieuwe kruisband. Hiervoor zijn veel verschillende redenen en deze houden meestal verband met blijvende instabilteit, technische problemen met de eerdere operatie of opnieuw een letsel van de knie.

De VKB stabiliseert de knie op twee manieren:

  • Voor-achterwaardse stabiliteit; de VKB voorkomt dat het scheenbeen naar voren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen
  • Rotatoire stabiliteit; de VKB voorkomt dat het scheenbeen naar binnen kan draaien ten opzichte van het bovenbeen.

Deze rotatoire stabiliteit wordt niet alleen verzorgd door de voorste kruisband, maar ook door andere banden en ligamenten aan de buitenkant van de knie. Dit zijn bijvoorbeeld de tractus iliotibialis, de Kaplan vezels en het anterolaterale ligament.

Naast deze ligamenten aan de buitenzijde van de knie, moet er ook rekening worden gehouden met factoren van de patiënt die het risico op het opnieuw scheuren van de VKB-reconstructie doen vergroten. Dit zijn bijvoorbeeld hypermobiliteit, het kunnen overstrekken van de knie, geslacht en leeftijd.

Door de jaren heen hebben veel wetenschappelijke studies laten zien dat al deze factoren meegenomen dienen te worden in de besluitvorming van de chirurg hoe de operatie precies uit te voeren. Al deze factoren kunnen tenslotte leiden tot het vroegtijdig opnieuw scheuren van jouw nieuwe kruisband.

Wat is een ALL-reconstructie of een laterale tenodese?

De rol van structuren aan de buitenzijde van de knie bij het scheuren van de voorste kruisband worden steeds duidelijker en dus ook belangrijker om ook te behandelen. Sinds enkele jaren is er vooral aandacht ontstaan voor de rol van het anterolaterale ligament; ook wel de ALL genoemd. Deze band blijkt vaak aangedaan te zijn als de voorste kruisband is gescheurd.

Het anterolaterale ligament. Deze bevindt zich aan de buitenzijde van de knie en verbindt het boven- en scheenbeen.

Veel studies laten zien dat het van belang is dat deze band wordt hersteld of dat de buitenkant van de knie wordt verstevigd naast de VKB-reconstructie. Dit kan door de ALL te vervangen (ALL-reconstructie) of door de buitenzijde van de knie te verstevigen (laterale tenodese; ook wel een Lemaire plastiek genoemd). Bij een laterale tenodese wordt een strook weefsel (1 cm dik en 8-10 cm lang) van de iliotibiale band aan de buitenkant van de knie genomen en onder de buitenband doorgeleid. Deze wordt vastgezet op het bovenbeen waardoor er een verbinding tussen het boven- en scheenbeen ontstaat. Dit verstevigt de rotatoire stabiliteit waardoor de kans op het opnieuw scheuren van de VKB afneemt met 70%.
laterale tenodese

De laterale tenodese waarbij het een deel van de tractus iliotibialis onder de buitenband wordt doorgenomen en wordt vastgezet op het bovenbeen.

all reconstructie

De ALL-reconstructie waarbij een band – dit kan ook van kunststof zijn – met 2-tal schroeven wordt bevestigd op de originele plek van het anterolaterale ligament.

Is er wetenschappelijk bewijs voor de laterale tenodese?

Ja. Recent goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een laterale tenodese de kans op het opnieuw scheuren van de voorste kruisband vermindert bij jonge patiënten die een VKB-reconstructie hebben ondergaan. Het percentage re-rupturen van de voorste kruisband reconstructie daalde met 70% van 11% naar 4%.

Zijn er nadelen aan van de laterale tenodese?

Bij een laterale tenodese wordt het litteken vergroot aan de buitenzijde van de knie. Deze zal 3 tot 4 cm lang zijn. De eerste 6 weken na de operatie kan er iets meer pijn zijn aan de buitenkant van de knie. Vier maanden na de operatie zou er echter geen verschil moeten zijn in vergelijking met een VKB-operatie zonder een laterale tenodese.

Indicaties voor een laterale tenodese

Niet iedereen heeft deze operatie nodig en wordt vooral geadviseerd voor patiënten die een hoog risico lopen opnieuw hun voorste kruisband te scheuren;

 

  • Patiënten met hyperlaxiteit / hypermobiliteit
  • Patiënten jonger dan 30 jaar
  • Revisies van een eerder uitgevoerde voorste kruisband reconstructie
  • Topsporters die kap- en draaisporten beoefenen zoals voetbal, hockey, tennis en handbal. 

Conclusie

Een laterale tenodese is een operatie die wordt uitgevoerd bij een VKB-reconstructie die de rotatoire stabiliteit van de knie verbetert. Het is aangetoond dat deze het risico op het opnieuw scheuren van jouw nieuwe voorste kruisband vermindert met 70%

Contact

Heb jij een gescheurde voorste kruisband en wil jij weten of een laterale tenodese uitgevoerd moet worden naast het vervangen van jouw kruisband? Neem contact op.