Operaties van de knieschijf

Waarom worden operaties van de knieschijf uitgevoerd?

Er zijn 2 belangrijke redenen om te opereren aan een knieschijf. De eerste oorzaak is chronische pijn omdat de knieschijf niet goed spoort met het bovenbeen. Dit uit zich vaak in pijn aan de voorzijde van de knie. De andere reden om te opereren is omdat de knieschijf uit de “kom” schiet. Dit wordt ook wel een patellaluxatie genoemd. Als dit regelmatig gebeurt kan de knieschijf worden verplaatst dit niet meer plaats kan vinden. Als dit regelmatig gebeurt kan de knieschijf worden verplaatst zodat dit niet meer plaats kan vinden. 

knieschijf operatie

Wat zijn de symptomen?

  • Pijn aan de voorzijde van de knie.

  • Toename van pijn bij fietsen, traplopen, op de knieën zitten en langdurig met gebogen knieën zitten.

  • Zwelling van de knie.

  • Recidiverende patellaluxaties of het gevoel dat de knieschijf uit de kom dreigt te schieten.

Waardoor ontstaan problemen van de knieschijf?

Er zijn vele verschillende oorzaken die voor pijn en patellaluxaties kunnen zorgen. Het is vaak een samenspel tussen de banden die de knieschijf stabiliseren, de diepte van het gootje waar de knieschijf doorheen glijdt, de locatie van de aanhechting van de knieschijfpees en de vorm van het been.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt door uw orthopedisch chirurg op de polikliniek gesteld tijdens het gesprek in de spreekkamer en het lichamelijk onderzoek. Om een goed beeld te krijgen van de verschillende factoren die van invloed kunnen zijn, wordt er altijd een MRI-scan en röntgenfoto’s gemaakt.

Behandeling van instabiliteit van de knieschijf

Als de precieze oorzaak van de problemen van de pijn van de knieschijf of de patellaluxaties bekend zijn, kan er een passende operatie gekozen worden. Doordat er verschillende oorzaken zijn, verschillen de operaties per patiënt. Verplaatsing van de aanhechting van de knieschijf – eventueel gecombineerd met een versteviging van de binnenband van de knieschijf – is een veelvuldig toegepaste operatie om deze problemen te behandelen. In medische termen heet dit een tuberositas transpositie (verplaatsing van de aanhechting van de knieschijf) en een MPFL-reconstructie (mediale patellofemorale ligament reconstructie – de binnenband van de knieschijf).

Hoe ziet de revalidatie eruit?

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. U mag dezelfde dag weer naar huis. De eerste 6 weken zult u een verstelbare brace dragen en krukken gebruiken. De totale revalidatie zal 6 tot 9 maanden duren. Na 6 weken zult u echter in staat zijn de meeste dagelijkse activiteiten weer uit te voeren.