Patellofemorale knieprothese

Wat is een patellofemorale knieprothese?

Een patellofemorale knieprothese is een type knieprothese dat wordt gebruikt bij mensen met specifieke knieproblemen die voornamelijk het patellofemorale gewricht beïnvloeden. Het patellofemorale gewricht bevindt zich tussen de knieschijf (patella) en het dijbeen (femur). Deze prothese wordt gebruikt wanneer er sprake is van geïsoleerde slijtage of aandoeningen die beperkt zijn tot het patellofemorale gewricht, zoals ernstige artrose of slijtage van de knieschijf of een groot kraakbeenletsel.

Een patellofemorale knieprothese is anders dan een totale knieprothese (TKP), waarbij alle delen van het kniegewricht worden vervangen. Bij een patellofemorale knieprothese wordt alleen het beschadigde patellofemorale gewricht vervangen, terwijl de rest van het kniegewricht behouden blijft. Dit type prothese is bedoeld om de pijn te verminderen, de mobiliteit te verbeteren en de functionaliteit van het patellofemorale gewricht te herstellen.

patellofemorale knieprothese

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie wordt het beschadigde kraakbeen van het patellofemorale gewricht verwijderd en vervangen door een kunstmatige prothese. De prothese bestaat meestal uit een metalen component die op het femur wordt geplaatst en een plastic component dat op de achterkant van de knieschijf wordt bevestigd. Deze componenten zorgen ervoor dat het patellofemorale gewricht soepel kan bewegen zonder wrijving en pijn.

Na de operatie

Na de operatie zal de patiënt een revalidatieprogramma volgen om het herstel te bevorderen. Dit kan onder andere oefeningen omvatten om de spieren rondom het kniegewricht te versterken en de mobiliteit te verbeteren. Het is belangrijk op te merken dat niet alle patiënten met patellofemorale problemen in aanmerking komen voor een knieprothese. Een grondige evaluatie door een orthopedisch chirurg is nodig om te bepalen of een patellofemorale knieprothese de juiste behandelingsoptie is.

Meer weten?

Wilt u meer informatie of weten of u in aanmerking komt voor een patellofemorale knieprothese? Maak een afspraak via uw huisarts bij dokter Zuiderbaan in Medische Kliniek Velsen.